املاک مهرآباد جنوبی
املاک مهرآباد جنوبی
باغ وحش عصمت الدوله مهرآباد

وصف مهرآباد از زبان دوستعلی خان + عکس

درباره قدمت و بزرگی مهرآباد این را می دانید که از آن همچون فرنگ یاد می کرده اند؟ باغی زیبا با امکاناتی زیاد.

اگر دوست دارید درباره تاریخ مهرآباد بیشتر بدانید تا اخر این مقاله همراه ما باشید.

وصف مهرآباد از زبان دوستعلی خان

دوستعلی خان معیرالممالک، فرزند دوست محمدخان و نواده دوستعلی خان (نظام‌الدوله) معیرالممالک یکی از رجال دوره ناصری و از شاهزادگان قاجاری است است. مادر او عصمت‌الدوله، دختر دوم ناصرالدین شاه بود. او در کتاب رجال عصر ناصری برخی از محله‌های تهران را توصیف می کند. درباره مهرآباد گفته است: «مهرآباد از املاکی بود که حاج میرزا آقاسی به ناصرالدین‌شاه هبه کرد. سه خانوار رعیت داشت و از آب یافت‌آباد مشروب می‌شد. نظام‌الدوله معیرالممالک آن را از دولت به دو هزار و هشتصد تومان خریداری کرد و با احداث قنات و باغ و قلعه روستایی همت گماشت. در ابتدا حسین‌آباد نامیده می‌شد، نظام‌الدوله آن‌جا را آباد کرد و نظام‌آبادش نامید و پس از آن‌که جزو مهریه مادرم عصمت الدوله درآمد مهرآباد خوانده شد.

مهمانی و ضیافت لیاخوف در باغ مهرآباد
مهمانی و ضیافت لیاخوف در باغ مهرآباد

امکانات زیاد و عجیب مهرآباد در قدیم

دوست‌محمدخان معیرالممالک در آن‌جا باغ جدیدی به مساحت شصت هزار متر احداث کرد و عصمتیه نام گذاشت. در میان باغ عمارتی عالی بنا نهاد که ایوان دورش بر پنجاه و چهار ستون چدنی استوار بود. خیابان‌بندی، درختکاری و گلکاری باغ در اثر همکاری معیرالممالک و باغبان فرانسوی مسیو وریه به وجود آمده بود. (باغبان مزبور را پدرم در سفر دوم اروپا با خود آورده بود). استخر زیبایی برای ساختمان اصلی خودنمایی می‌کرد و تصویر بنا و بیدهای مجنون و گل‌های شاداب را در آب صافی خود منعکس می‌ساخت.

یک پاویون بزرگ و چند آلاچیق در محل‌های مناسب جلب نظر می‌کرد. سه گرمخانه برای پرورش و نگهداری گل‌ها و درخت‌های مرکبات در قسمت‌های آفتابگیر بنا شده بود که یکی از آن‌ها صد پا طول داشت. لانه های کبوتر و مرغ و قفس‌های قناری نیز در قسمتی از باغ که برای تربیت و ازدیاد طیور تخصیص داده شده بود، دیده می‌شد.

مظفرالدین‌شاه در بازگشت از سفر دور اروپا از قزوین به معیرالممالک تلگراف کرد که فردا ناهار را در مهرآباد مهمان شما خواهیم بود. وقتی شاه به درون باغ آمد، نگاهی به اطراف افکنده به حکیم الملک گفت که وزیر دربار! در واقع ما دوباره وارد فرنگستان شدیم.»

اسنادی از گذشته حاکی از آن است که معیرالممالک قریه مهرآباد را به اسماعیل میرپنج فروخت و از طرف او این قریه برای قزاقخانه ضبط شد. همچنین بر اساس اسناد متعلق به سال ۱۳۱۹ هجری شمسی این قریه مدتی به صورت خالصگی دولت درآمده و سپس توسط نظام مافی خریداری شد و جزو املاک حسین قلی خان نظام مافی قرار گرفت.

باغ وحش عصمت الدوله

بر اساس روایت های موجود ناصرالدین شاه در سفر آخر خود به فرنگ، ۳۰۰ جفت از نژادهای مختلف کبوتر، خروس، مرغ کاکلی و قناری را به باغ مهرآباد آورد تا سرگرمی‌های تازه‌ای برای خود تدارک ببیند. در واقع مهرآباد یکی از نخستین باغ‌وحش‌های تهران قدیم است که گاه‌گاه اشراف‌زادگان با هدف سرگرمی و شکل‌های صوری قدم به آن می‌گذاشتند.

باغ وحش عصمت الدوله مهرآباد
باغ وحش عصمت الدوله در
مهرآباد

 

اگر درباره دلیل نامگذاری مهرآباد نمی دانید این نوشته را بخوانید. محله مهرآباد مهریه عصمت الدوله + عکس

اگر به تاریخ محله مهرآباد علاقمندید ممکن است از مطالب زیر هم خوشتان بیاید:

عکس های قدیمی از فرودگاه مهرآباد

جغرافیا و روند پیشرفت مهرآباد

خدمات زهرا نظام مافی در مهرآباد + اسناد و تصاویر

اشتراک گذاری
برچسب‌ها:

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.